ORIZONT TV amendat cu 5000 de lei pentru abordare unilaterală și prezentarea neechilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție în emisiunea „PULS”
ORIZONT TV a fost amendat cu 5000 de lei pentru abordarea unilaterală a subiectelor și lipsa echilibrului de opinii în programul informativ-analitic „PULS” din 19 aprilie 2023, ora 19:30, moderat de Alexei Lungu.
În cadrul programului audiovizual „PULS” monitorizat, cu durata totală de 01 ore 12 min 12 sec, au fost trei invitați cu o poziție comună asupra subiectelor puse în discuție: reforma justiției pornită de actuala guvernare, chestiunea diplomatică dintre Republica Moldova și președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, decizia Curții Constituționale privind Panglica Sf. Gheorghe, precum și eventuala desfășurare a Adunării Naționale din 21 mai 2023.
În platoul programului au fost invitați Nicolae Pascaru – fost deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, prezentat drept activist civic; Vitalie Catană – expert în drept constituțional și Vitalie Florea – blogger. La începutul programului, moderatorul a anunțat că Anatol Prohnițchi, invitatul din partea Partidului Verde Ecologist, nu a putut participa la dezbateri.
Opinia invitaților s-a axat pe criticarea inițiativelor guvernării actuale și implicit a partidului PAS. În cadrul discuțiilor a fost prezentată, de către moderator, poziția viceprim-ministrului Nicu Popescu, cu o durată de 36 de secunde și cea a deputatului PAS, Lilian Carp, afișată pe ecran.
Raportul Consiliului Audiovizualului (CA) a consemnat că, luând în calcul importanța și actualitatea subiectelor propuse pentru dezbatere, era necesară prezentarea echilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, ținând cont și de faptul că problemele discutate sunt de interes public și sunt dezbătute în societate. Prin afirmațiile sale și prin întrebările provocatoare, moderatorul a susținut poziția invitaților din platou și nu a asigurat echilibrul opiniilor: „Ce aprecieri ați da dumneavoastră la modificările regulilor jocului de fiecare dată. Întâi modificăm așa încât să ne convină interimatul la CSJ asigurat de un vicepreședinte, ca ulterior să căutăm altă metodă fiindcă nu ne convine cine a ajuns?”, se mai arată în raport.
Totodată, pe parcursul programului, au fost atestate secvențe în care moderatorul a adresat unele întrebări însoțite de precizarea: „Ca să nu fiu eu sancționat de Consiliul Audiovizualului, spuneți voi”. În acest context, moderatorul nu a ținut cont de faptul că asigurarea informării corecte implică prezența punctului de vedere aflat în opoziție, iar absența acestuia în cadrul programului, nu exonerează moderatorul de asigurarea imparțialității.
Membrul CA, inițiatorul controlului, Orest Dabija, a declarat că dialogul din platou a fost dezechilibrat, iar prezentatorul nu a încercat să tempereze acuzațiile aduse guvernării, fără probe reale.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a afirmat că libertatea de exprimare și pluralismul de idei sunt valori incontestabile ale unei democrații, consumatorii de informații având nevoie de opinii diverse. “Problema apare atunci când jurnalistul face aluzii zeflemitoare, lansează afirmații acuzatoare pe care le pasează invitaților tocmai ca să nu fie sancționat de CA, iar asta este lipsă de respect manifestată de respectiva persoană. În cadrul emisiunii au fost atacuri la persoană, iar cei vizați nu au fost prezenți pentru a-și exprima punctul de vedere. Pe lângă asta, moderatorul ghidează discuția în mod clar pe un făgaș unilateral”, a mai spus Aneta Gonța.
Membrii CA au votat în unanimitate pentru sancționarea ORIZONT TV care a încălcat prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale. Pentru o încălcare similară, postul a fost sancționat cu avertizare publică în aprilie 2023.
Serviciul comunicare și relații externe