Patru posturi TV care nu-și respectă concepția de programe au fost sancționate cu 22 000 de lei

22.08.2023

Posturile de televiziune TV Moldova-1, PRO TV CHIȘINĂU, TV8 și FAMILIA nu și-au respectat concepția de programe și au fost sancționate în total cu 22 000 de lei, în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului (CA).

 

TV Moldova-1 a realizat cu peste 5% mai puțină producție proprie decât și-a propus. Furnizorul public a difuzat cu 15% mai multe producții audiovizuale ale altor producători. În același timp, postul s-a angajat să difuzeze programe realizate de producători independenți din Republica Moldova, însă nu a avut astfel de programe. Amenda a constituit 5000 de lei.

 

FAMILIA a prevăzut de două ori mai multe programe proprii decât a avut în realitate. Producțiile audiovizuale ale altor producători au constituit peste 28% față de 17,20% promise. Programele informative și analitice au lipsit, postul angajându-se să difuzeze 4,17% de astfel de producții. Nu a fost planificată difuzarea muzicii, însă clipurile muzicale neîncadrate în emisiuni au constituit peste 17% din totalul emisiunilor. Pentru acestea și alte abateri, sancțiunea a fost de 7000 de lei.

 

PRO TV CHIȘINĂU și-a propus să difuzeze 26% de programe educaționale și culturale, dar acestea au avut o proporție de puțin peste 2%. Serviciul de televiziune a difuzat 26,31% de alte tipuri de emisiuni, comparativ cu 11% indicate în Concepție. Sancțiunea aplicată a fost de 5000 de lei.

 

TV8 a indicat 56% de programe proprii, s-au atestat 48,49%. Postul a difuzat de aproape 4 ori mai multe programe ale altor producători. Programele educaționale și culturale au lipsit, deși urmau să aibă o pondere de 2,5%. Amenda a fost de 5000 de lei.

 

Vocea Basarabiei TV și TV Elita au difuzat un volum mare de programe proprii. Astfel pentru a încuraja producția locală, membrii CA au decis să nu le aplice sancțiuni.

 

Pentru neprezentarea înregistrărilor, ART-CLUB SRL, fondator al serviciului de televiziune ART-TV, a fost sancționat cu 5000 de lei. BTV, supus controlului, nu are emisie.

 

Controlul inițiat la propunerea membrei CA, Tatiana Crestenco, a vizat posturile ale căror licențe expiră în 2023-2024.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe