Reprezentanții CA la Conferința Ombudsmanului privind protecția drepturilor omului

28.09.2023

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și șefa secției Politici publice a CA, Lilia Guțu, au participat la Conferința Internațională „Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne”, organizată cu prilejul aniversării a 25 de ani de activitate a Oficiului Avocatului Poporului.

 

În prima zi a evenimentului, pe 27 septembrie a.c., s-a accentuat faptul că dezinformarea atentează la drepturile omului prin distorsionarea realității, manipulare, subminarea încrederii oamenilor în autorități și inocularea narațiunilor de propagare a războiului.

 

Experții internaționali au vorbit despre combaterea dezinformării pentru fortificarea democrației și consolidarea rezilienței care trebuie să se bazeze, în primul rând, pe respectarea drepturilor omului, toleranță și nediscriminare.

 

Mass-media tradițională, rețelele de socializare și alte platforme de comunicare, de multe ori creează o realitate paralelă, unde discursul de ură, discriminarea, intimidarea sunt folosite pentru sporirea polarizării și erodarea fundamentelor unei societăți deschide, bazate pe respectarea drepturilor omului. Efectele dezinformării sunt amplificate mai ales în timpul campaniilor electorale, au subliniat experții.

 

Promovarea și respectarea drepturilor omului și a egalității sunt instrumente eficiente de combatere a dezinformării și a propagandei. Experții au precizat că doar prin educarea societății, începând cu sistemul educațional clasic, privind drepturile și libertățile omului și cum acestea pot fi protejate, încurajarea gândirii critice și educația media poate fi asigurată siguranța fiecărui om, securitatea națională și cea globală.

 

Pe lângă experții naționali, la eveniment și-au împărtășit experiența în protejarea drepturilor omului și experți internaționali din Cehia, Lituania, Serbia, Georgia și Italia.