Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, s-a întâlnit cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu

07.03.2023

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a avut vinerea trecută o întrevedere la sediul instituției cu reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.

 

Discuțiile au vizat prioritățile noii componențe a Consiliului Audiovizualului, care și-a început mandatul de 6 ani în decembrie 2021. Președinta CA a vorbit despre măsurile luate în vederea asigurării unei reglementări corecte și echitabile a domeniului, și crearea de condiții egale pentru toți furnizorii de servicii media. Monitorizarea conținuturilor audiovizuale referitor la agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și sancțiunile aplicate în urma controalelor efectuate de CA, a fost un alt subiect la care s-a referit Liliana Vițu.

 

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, a subliniat importanța asigurării independenței autorității de reglementare a audiovizualului și a reiterat că legislația trebuie să protejeze funcționarea independentă a instituției, fapt ce va asigura o pluralitate de voci și informații sigure, precum și promovarea unui climat favorabil libertății presei.

 

La finalul vizitei de lucru pe care a întreprins-o in Moldova în perioada 27 februarie – 3 martie, Teresa Ribeiro a declarat că este încurajator faptul că, în pofida riscurilor de securitate curente și a diverselor amenințări provenite din dezinformare, Moldova continuă să ia măsuri importante în direcția reformelor democratice și își păstrează angajamentul față de respectarea libertății de exprimare și a libertății media.

 

Dna Ribeiro a subliniat că identificarea unui echilibru corect între asigurarea securității naționale și drepturile fundamentale ale cetățenilor în lupta cu dezordinea informațională poate fi o sarcină dificilă, și că orice măsură luată în acest context trebuie să corespundă strandardelor internaționale și să respecte cerințele unui proces echitabil.

 

Sursa: https://www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/538446

 

Foto: OSCE Representative on Freedom of the Media