Prima ședință ERGA la care CA participă în calitate de membru observator

19.12.2023

Membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a participat la cea de-a 20-a ședință plenară a Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile media audiovizuale ERGA, care a avut loc pe 14 decembrie 2023 la Bruxelles. Este pentru prima dată când Republica Moldova, prin intermediul Consiliului Audiovizualului, participă în calitate de membru observator.

 

În discursul său din deschiderea ședinței, Ruslan Mihalevschi a afirmat angajamentul autorității de la Chișinău de a ajusta cadrul legal audiovizual și de a-l pune în aplicare în conformitate cu cele mai bune practici europene.

 

Subiectele reunii au vizat dezvoltarea cadrului legal, în special a proiectului Legii europene privind libertatea mass-mediei (European Media Freedom Act), prezentarea rapoartelor de activitate pe aplicarea legislației europene, raportul pe tendințele ce țin de competențele, resursele și independența autorităților naționale de reglementare ale UE în 2023. A fost discutată și aplicarea Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Service Act), în special obligația statelor membre UE de a numi un coordonator de servicii digitale dintre autoritățile lor competente, dezvoltarea legislației secundare, protecția minorilor. Alte teme s-au referit la reglementarea serviciilor media la cerere, competențele autorităților naționale de reglementare în domeniul combaterii dezinformării și asigurarea educației media.

 

Reuniunea plenară ERGA a coincis cu summitul Consiliului European care a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Anterior, pe 23 noiembrie a.c., președinta CA, Liliana Vițu, a participat la Bruxelles la o ședință de lucru la nivel de experți ERGA care au întocmit rapoartele de activitate ale organizației pentru anul în curs.

 

ERGA reunește autoritățile și organismele naționale independente de reglementare ale statelor membre UE în domeniul serviciilor media audiovizuale pentru a oferi expertiză Comisiei Europene. Directiva Uniunii Europene privind serviciile media audiovizuale revizuită atribuie un rol și sarcini importante ERGA, în special pentru a sprijini punerea în aplicare consecventă a directivei.

 

În octombrie 2023, CA a devenit membru observator al Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile media audiovizuale, împreună cu instituția de reglementare din Ucraina.