Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale

25.10.2023

Posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV au fost sancționate cu 6 amenzi a câte 12 000 de lei, în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului. Acestea au reflectat campania electorală, deși au notificat CA despre faptul că nu o vor face.

 

Controlul a constatat că, în perioada 10-12 octombrie 2023, serviciile media audiovizuale au prezentat în cadrul principalelor buletine informative ale serii subiecte cu conținut electoral încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, iar concurenții electorali au avut intervenții directe și indirecte și/sau au fost vizați de terți în emisiuni.

 

Canal 2, Canal 3 și Publika TV, în principalele buletine de știri în limba română, au difuzat 9 subiecte electorale identice, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, despre candidații „Mișcării Alternative Naționale”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate.

 

Canal 5, în principalul buletin de știri în limba română, a reflectat 7 subiecte electorale, dintre care 6 se regăsesc la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

 

În principalele buletine de știri în limba română la Prime și Mega TV, au fost date 7 subiecte electorale, difuzate și la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, care au fost încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

 

Potrivit pct. 31.1 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media aprobat de Comisia Electorală Centrală, furnizorii de servicii media care au notificat CA că nu participă la reflectarea alegerilor nu au dreptul să reflecte alegerile. Conform prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali (candidații în alegeri), participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.