PRIME TV avertizat public pentru că nu a evitat forme de discriminare a etniei rome

17.02.2023

Consiliul Audiovizualului a avertizat public postul de televiziune „PRIME”, care în programul „100 de moldoveni au zis” difuzat pe 19 ianuarie 2022, ora 11:00, a admis o formă de discriminare în baza etniei. Mai exact, unul dintre invitați a glumit pe seama etniei rome, iar moderatoarea nu a intervenit și nu a încercat să întrerupă invitatul pentru a evita difuzarea unui mesaj care face distincție pe criterii de etnie/naționalitate. CA a fost petiționat, în acest sens, de telespectatorul Ștefan Orbu.

 

Art. 13 alin. (6) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale prevede că: „În cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie să fie respectate următoarele cerinţe: b) evitarea oricăror forme de discriminare”.

 

Într-o scrisoare adresată Consiliului, postul de televiziune și-a prezentat scuze și și-a exprimat regretul față de admiterea spre difuzare a secvenţei care a constituit subiectul petiției. Furnizorul media a mai menționat că emisiunea respectivă a fost exclusă din grilă și că de-a lungul timpului, au avut ca invitaţi, eroi de diverse etnii şi naţionalităţi, printre care romi, găgăuzi, bulgari, ruşi.

 

 

Serviciul Comunicare și relații externe