Principiile globale pentru integritatea informației, lansate de Organizația Națiunilor Unite

25.06.2024

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a prezentat ieri “Principiile Globale ale Națiunilor Unite pentru Integritatea Informației” (Principiile Globale), acestea vizând, în primul rând, combaterea fenomenului dezinformării din mediul online, precum și reconfigurarea modelului publicitar folosit de platformele și rețelele de socializare.

 

Progresul tehnologic din ultima perioadă, pe lângă avantajele incontestabile pe care le-a creat în ce privește conexiunea și comunicarea între persoane, constituie, totodată, un teren fertil pentru propagarea știrilor false, a discursului de ură și a informațiilor manipulatorii. Aceste riscuri reprezintă o amenințare directă în adresa integrității ecosistemului informațional și reclamă luarea unor măsuri coordonate la nivel internațional.

 

În rezultatul consultărilor publice, Principiile Globale conțin următoarele 5 principii:

  1. Încrederea și rezistența societății.
  2. Mass-media independentă, liberă și pluralistă.
  3. Transparența și cercetarea.
  4. Responsabilizarea publicului.
  5. Stimulente pozitive.

 

ONU face apel la guverne, companii de tehnologie, platforme de socializare și mijloace de informare în masă să se abțină de la difuzarea de informații denaturate, de la folosirea improprie a inteligenței artificiale și de la plasarea de publicitate contrar normelor etice.

 

Prin stabilirea Principiilor Globale, organizația își reafirmă angajamentul de a contribui la crearea unui spațiu informațional la nivel mondial cât mai sigur și sănătos, care să presupună respectarea plenară a drepturilor omului și care să conducă spre un viitor durabil al omenirii.