PRO TV Chișinău avertizat public pentru lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor

25.10.2023

Furnizorul postului de televiziune PRO TV Chișinău, ÎCS PRO DIGITAL SRL, a fost avertizat public, în ultima ședință a Consiliului Audiovizualului, pentru lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor.

 

Controlul campaniei „Capitala ambuteiajelor” difuzate în cadrul buletinelor informative din 4, 5, 9 și 11 octombrie 2023 a fost inițiat ca urmare a petițiilor din partea lui Ion Ceban, președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională. Acesta susține că titlul știrii nu a corespuns corpului și că a avut un caracter manipulator, lipsit de echidistanță și corectitudine față de un viitor concurent electoral.

 

Pe de altă parte, furnizorul serviciului media a menționat că materialul face trimitere la constatările jurnaliștilor, la studii, la opinia locuitorilor capitalei, la soluțiile propuse de experți, precum şi la promisiunile făcute de autorități, iar titlul „Capitala ambuteiajelor” a fost ales pentru a reflecta starea de fapt a traficului din Chișinău și a aduce în atenție o problemă cu care se confruntă zilnic cetățenii capitalei.

 

Monitorizarea a atestat că, în cadrul subiectelor din 4, 5, 9 octombrie 2023, s-a vorbit despre pasarea responsabilității dintre autoritățile locale și cele centrale privind problema ambuteiajelor din capitală, Ion Ceban nefiind menționat.

 

În subiectul difuzat pe 11 octombrie a.c. au fost date secvențe video din anii trecuți, din cadrul dezbaterilor electorale cu promisiunile foștilor candidați și primari ai mun. Chișinău care s-au angajat să rezolve problema legată de transportul public, de ambuteiaje și de parcările publice. În secvențe se regăsesc și candidații electorali la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban și Ruslan Codreanu, care și-au asumat să rezolve aceste probleme. Petiționarul mai apare și în secvențele în care se acuză reciproc cu ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spânu, în acest sens. În reportaj este prezentată și o altă expunere a lui Ion Ceban referitor la subiectul ambuteiajelor.

 

Devierea de la legislație, atestată în raportul de monitorizare, ține de faptul că unii dintre intervievații care s-au expus pe marginea subiectului „Capitala ambuteiajelor” nu au fost prezentați în cadrul a două din cele patru reportaje și nu a fost precizată proveniența unor imagini și secvențe video vechi sau mențiunea „Arhivă”. Astfel, furnizorul nu a respectat prevederile art. 13 alin. (5) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, fapt pentru care CA l-a avertizat public.