Radio Orhei FM avertizat public pentru atitudine părtinitoare și lipsa principalelor puncte de vedere aflate în opoziție

18.05.2023

Radio Orhei FM a fost avertizat public de Consiliul Audiovizualului pentru difuzarea, în cadrul buletinului informativ din 11 aprilie 2023 de la ora 8:00, a știrii „Ilan Șor, despre relațiile regimului cu NATO: Ei încearcă să ne ia țara și să o folosească împotriva intereselor noastre”.

 

Știrea a redat, de fapt, un articol cu același titlu publicat, pe 10 aprilie 2023, pe pagina web a Partidului „ȘOR”. Titlul subiectului conține opinia lui Ilan Șor despre acțiunile guvernării de la Chișinău, care, potrivit lui, ar încerca să folosească țara împotriva intereselor poporului. Totodată, termenul „regimul”, folosit în locul termenilor „guvernarea”, „autoritățile” sau „conducerea” denotă atitudinea părtinitoare a postului radio.

 

Subiectul a fost realizat în baza declarațiilor lui Ilan Șor care au fost prezentate drept fapte împlinite, ci nu ca opinii ale unui lider de partid.

 

Radio Orhei FM nu a încercat să asigure favorizarea liberei formări a opiniei consumatorilor de programe. În știre se aduc acuzații autorităților de la Chișinău, iar pentru echilibrarea știrii, reacția părților implicate este obligatorie.

 

Controlul efectuat în baza petiției din partea lui Alexei Codreanu a atestat derogări de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din CSMA, privind asigurarea informării corecte.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe