REN MOLDOVA sancționat cu 6 amenzi în valoare de 30 000 lei pentru plasare de publicitate în știri și neindicarea surselor imaginilor

03.02.2023

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul de televiziune „REN MOLDOVA” cu șase amenzi în sumă totală de 30 000 lei și cu o avertizare publică, în temeiul autosesizării vicepreședintei CA, Aneta Gonța.

 

Principale încălcări au ținut de plasarea neconformă a publicității în cadrul principalului buletin de știri al serii „Global” și de faptul că nu au fost precizate sursele de proveniență ale imaginilor. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 13 alin. (5) lit. (b) și (e)  și a art. 66 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale.

 

În buletinele de știri, din perioada supusă controlului, 9-15 ianuarie 2023, majoritatea subiectelor difuzate nu au avut indicate sursele înregistrărilor. De asemenea, programele de știri cu durate mai mici de 30 de minute fiecare, au avut câte o întrerupere de publicitate. Art. 66 alin. (3) prevede că programele audiovizuale de ştiri pot fi întrerupte de publicitate şi/sau de teleshopping o singură dată la un interval de cel puţin 30 de minute.

 

În cadrul unei știri din cadrul programului din 9 ianuarie 2023, titlul nu corespundea cu imaginea. Prin urmare, CA a avertizat public postul TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. (b).

 

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că furnizorul de servicii media a încălcat mai multe prevederi ale art. 13, însă pentru acestea nu sunt prevăzute anumite sancțiuni. De exemplu, în cele 5 zile în care au fost prezentate buletinele de știri, s-au difuzat în total 106 știri, dintre care 46 locale și 60 internaționale, adică 57% au fost știri internaționale, conform analizei făcute de dna Gonța. În cadrul acestor programe au fost vizate 24 de țări sau regiuni, printre care SUA, Brazilia, Peru, Cehia, Columbia, în timp ce despre Ucraina, Federația Rusă sau România nu a fost făcută nicio știre. „Să nu te referi în 5 buletine de știri timp de o săptămână la ceea ce se întâmplă la frontiera cu Republica Moldova este o lipsă de informare corectă”, susține vicepreședinta CA.

 

Amintim că „TELEPROIECT” SRL a mai fost a sancționat cu avertizare publică pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. e). Prin urmare, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

 

Denumirea instituției, titularul de licență Obiectul sancțiunii Sancțiunea
„TELEPROIECT” SRL, fondatoarea serviciului media audiovizual de televiziune REN MOLDOVA pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. (e) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (3) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (3) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (3) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (3) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (3) din Cod Amendă de 5 000 lei
pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. (b) din Cod Avertizare publică

 

În conformitate cu CSMA, furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe