Reprezentantele CA au participat la cea de-a 59-a Reuniune EPRA la Rotterdam

10.06.2024

Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, membra CA, Tatiana Crestenco, și șefa serviciului comunicare și relații externe, Nicoleta Lupu, au participat la cea de-a 59-a Reuniunie a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare (EPRA), organizată de Comisariatul pentru media (Commissariaat voor de Media) din Țările de Jos, la Rotterdam, în perioada 05-07 iunie 2024. La eveniment au participat circa 140 de reprezentanți ai celor 50 de autorități de reglementare, membre ale platformei; ai membrilor observatori permanenți, precum și multipli experți independenți din domeniul audiovizualului. În calitate de invitată specială a fost prezentă delegația autorităților de reglementare a siguranței online la nivel mondial (GOSRN).

 

Subiectele-cheie abordate în cele două zile de conferință au vizat analiza importanței majore a alfabetizării media și informaționale, pornind de la contextul actual tensionat la nivel geopolitic, și studierea practicilor de implementare a instrumentelor de inteligență artificială în activitatea operațională a instituțiilor de reglementare.

 

În cadrul sesiunii plenare, membrii EPRA au diseminat cele mai recente realizări și acțiunile planificate în sectorul pe care îl reglementează, iar organizațiile cu statut de observatori permanenți, ERGA și delegația invitată au prezentat o serie de rapoarte tematice. Tot în contextul aceleiași sesiuni, participanții la reuniune au ales un nou membru al organului executiv EPRA.

 

 

Președinta CA, Liliana Vițu, a vorbit în prima sesiune despre experiența de cooperare cu Ofcom (Marea Britanie), prin prisma proiectului de peer support de care a beneficiat CA. Printre domeniile în care cele două instituții au făcut schimb de practici și cunoștințe a menționat cel al cercetării și elaborării de strategii, dezvoltarea de politici publice, alfabetizarea media și informațională, licențierea furnizorilor de servicii media și soluționarea petițiilor care vizează nerespectarea standardelor legislației audiovizuale.

 

O secțiune distinctă a fost dedicată inteligenței artificiale și modului în care această tehnologie inovatoare poate fi introdusă în activitatea zilnică a autorităților de reglementare. Șefa serviciului comunicare și relații externe, Nicoleta Lupu, a făcut o prezentare despre soft-ul de monitorizare a conținuturilor audiovizuale, care utilizează algoritmi și elemente de inteligență artificială și care a fost lansat la CA în martie anul curent, cu suportul financiar comun al Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii și a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

 

EPRA a fost înființată în anul 1995, ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autoritățile europene de reglementare. Cu aproape 30 de ani de experiență și o rețea solidă de contacte la nivel mondial, EPRA este cea mai veche și cea mai mare rețea de autorități de reglementare a audiovizualului, și reprezintă un cadru ideal pentru schimburi de informații, cazuistică și bune practici între autoritățile de reglementare a sectorului audiovizualului din Europa.