Reprezentanții CA au discutat despre furnizarea de conținuturi și rolul mass-mediei publice la cea de-a 57-a reuniune EPRA

05.06.2023

Reprezentanții autorităților de reglementare a sferei media audiovizuale din peste 40 de țări s-au întâlnit în cadrul celei de-a 57-a reuniuni a Platformei Europene a Autorităților de Reglementare (EPRA) la Oslo, în perioada 31 mai – 2 iunie, pentru a discuta despre felul în care vor fi furnizate conținuturile în viitor și rolul mass-mediei publice. La eveniment a participat și o delegație a Consiliului Audiovizualului (CA), din care au făcut parte președinta instituției, Liliana Vițu, și membrii CA, Ruslan Mihalevschi și Larisa Turea.

 

Reuniunea EPRA a fost deschisă de o sesiune plenară, la care au fost aleși un nou președinte și vicepreședinți ai consiliului executiv al EPRA. Mari Velsand (Norvegia) este noua șefă a comitetului executiv, iar Valentin Alexandru Jucan (România), Stanislav Matějka (Slovacia), Stephanie Comey (Irlanda) și Maria Donde (Marea Britanie) sunt noii vicepreședinți ai organizației.

 

 

Sesiunile tematice s-au concentrat pe două subiecte: furnizarea conținuturilor și rolul mass-mediei publice în dezvoltarea durabilă a societății. În ceea ce privește viitorul livrării de conținut, vorbitorii au remarcat că, în ultimii ani, a existat o creștere constantă a interesului utilizatorilor pentru serviciile de streaming. În acest sens, tehnologiile OTT și CTV, care înlocuiesc televiziunea prin cablu și prin satelit, au jucat un rol cheie.

 

Tehnologia OTT (Over the Top) este o metodă de furnizare a serviciilor video prin Internet. În acest fel, atât serviciile liniare (televiziune tradițională), cât și serviciile video la cerere pot fi transmise utilizatorului. CTV (Connected TV) este un dispozitiv conectat la Internet care este folosit pentru a vizualiza conținut video online: poate fi un Smart TV, consolă de jocuri sau alt dispozitiv cu acces la Internet.

Experții vorbesc și despre importanța crescută a conceptului HbbTV – Hybrid Broadcast BroadBand Television, ceea ce înseamnă o simbioză a televiziunii în sensul obișnuit și a posibilităților multimedia ale Internetului.

 

A doua sesiune tematică a tratat conceptul de mass-media publică (Public service media), care extinde conceptul de „difuzor public” în contextul media pe multiple platforme. Conform uneia dintre definiții, mass-media publică este un spațiu media pe multiple platforme general, care este relevant, demn de încredere și imparțial. Mass-media publică este esențial pentru o democrație informată și eficientă și trebuie să fie accesibilă și să poarte răspundere în fața tuturor cetățenilor. Acesta joacă un rol special în a răspunde nevoilor sociale și culturale ale comunității, inclusiv ale grupurilor minoritare.

 

După cum au remarcat vorbitorii în această sesiune, un indicator important al eficienței mass-mediei publice este încrederea cetățenilor. În special, potrivit CEO-ului radiodifuzorului public norvegian NRK, Vibeke Fürst Haugen, mass-media publică se bucură de încrederea a 82% dintre locuitorii Norvegiei, în pofida faptului că, în general, 73% dintre cetățeni au încredere în mass-media din această țară.

 

Un alt vorbitor al acestei sesiuni, șefa Radiodifuzorului Public din Georgia, Tinatin Berdzenishvili, a vorbit despre importanța asigurării independenței editoriale a presei publice față de influența cercurilor politice și despre managementul stabil și previzibil al unor astfel de instituții .

 

Reprezentanții CA, Liliana Vițu, Ruslan Mihalevschi și Larisa Turea, pe lângă participarea la sesiunile de lucru EPRA, au avut conversații cu partenerii și colegii din autoritățile de reglementare din Ucraina, România, Lituania, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Franța, Slovacia, Macedonia de Nord, Cipru, precum și de la Observatorul European al Audiovizualului. Subiectele s-au axat pe practici de reglementare, transparența proprietății mass-media, serviciilor media neliniare, determinarea jurisdicției serviciilor media străine, ajustarea la legislația UE.

 

EPRA a fost creată în 1995 ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autoritățile europene de reglementare a audiovizualului. Este cea mai veche și cea mai mare rețea de autorități de reglementare. Membri ai EPRA sunt 55 de autorități de reglementare din 47 de țări. Comisia Europeană, Consiliul Europei, Observatorul European al Audiovizualului și Biroul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea presei sunt observatori permanenți ai Platformei.

 

EPRA organizează două întâlniri pe an, la invitația unuia dintre membrii săi. Următoarea reuniune EPRA va avea loc la București în octombrie 2023

 

 

Serviciul comunicare și relații externe