Reprezentanții CA într-o vizită de studiu în Suedia privind autoreglementarea mass-media într-un cadru democratic

19.02.2024

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, membrul CA, Orest Dabija, și consultanta superioară în Direcția licențiere furnizori, Ecaterina Covaci, participă, pe parcursul lunii februarie, la Programul internațional de instruire cu tema ,,Autoreglementarea mass-media într-un cadru democratic – Armenia, Moldova și Ucraina 2024” (Media self-regulation in a democratic framework – Armenia, Moldova and Ukraine 2024), organizat de International Media Support cu susținerea Agenției suedeze de cooperare internațională pentru dezvoltare (SIDA). Programul cuprinde o serie de webinare online, precum și o vizită la Stockholm și Uppsala, în Suedia.

 

Subiectele puse în discuție țin de promovarea autoreglementării și a standardelor înalte în media, modul de reflectare a subiectelor în perioada electorală, educația mediatică, răspândirea dezinformării și a discursului instigator la ură, precum și combaterea acestora. Experții suedezi au constat că necesitatea unei reglementări stricte dispare odată cu dezvoltarea și înrădăcinarea unei autoreglementări robuste la nivel de breaslă.

 

Alte aspecte examinate în cadrul programului vizează statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, încorporarea directivelor UE în legislația națională și acțiunile necesare pentru înțelegerea și punerea în aplicare a regulamentul UE privind Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act), a Regulamentului privind piețele digitale (Digital Markets Act) și a Legii europene privind libertatea mass-mediei (European Media Freedom Act).

 

O serie de ateliere de lucru și sesiuni practice s-au axat pe alfabetizarea mediatică și analiza sub aspect comparativ a situației media (presa scrisă, presa online, TV și radio) din Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Suedia în încercarea de a identifica problemele cu care se confruntă fiecare țară și de a găsi soluții de impact și lungă durată.

 

Discuțiile au fost mediate de jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniul, parlamentari, editori, avocați mass-media, ombudsmanul media și reprezentanți ai structurilor de autoreglementare.

 

Ca parte a studiului, reprezentanții autorității de reglementare au efectuat o vizită la Parlamentul suedez, unde au discutat, cu deputați ai tuturor partidelor reprezentante în legislativ, despre modul în care sunt asigurate drepturile constituționale care stau la baza funcționării instituțiilor cu profil media. De asemenea, au avut întâlniri de studiu la sediul celui mai mare ziar din Suedia, „Aftonbladet” și la casa media „Schibsted”.