Reprezentanții CA la cea de-a 10-a reuniune BRAF în Turcia

21.09.2023

Membrul Consiliului Audiovizualului (CA), Ruslan Mihalevschi, și consultanta pe comunicare, Veronica Ciochină, au participat la cea de-a 10 reuniune anuală a Forumului autorităților de reglementare din domeniul audiovizual din jurul Mării Negre (Black Sea Broadcasting Regulatory Authorities Platform – BRAF), organizată de Consiliul Suprem pentru Radio şi Televiziune din Turcia, în perioada 18-19 septembrie a.c.

 

Temele principale ale reuniunii din acest an au fost dezinformarea, educația media și provocările licențierii serviciilor media în era digitală. În ședința plenară, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a vorbit despre amenințările hibride cu care se confruntă spațiul audiovizual din Republica Moldova în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei, efectele dezinformării și acțiunile întreprinse de autorități pentru a combate acest fenomen. El s-a referit și la situația privind reflectarea dezechilibrată a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei de unii furnizori media din țară, monitorizările făcute de CA și sancțiunile aplicate, în contextul protejării spațiului audiovizual național. Ruslan Mihalevschi a menționat și faptul că pe 15 septembrie a fost aprobată Metodologia privind evaluarea cazurilor de dezinformare în domeniul audiovizual.

 

Consultanta în comunicare și relații externe, Veronica Ciochină, a prezentat un raport cu privire la realizările înregistrate de instituție de la începutul mandatului noii componențe a CA. A fost menționat efortul pentru asigurarea informării corecte a consumatorilor media și respectarea cotei de programe locale ca parte a limitării influenței externe a informațiilor, precum și metodologiile adoptate de CA pentru a garanta un proces de monitorizare cât mai eficient și corect.

 

La reuniune au mai participat reprezentanți din Albania, Azerbaidjan, Georgia, Serbia, Turcia și Grecia. Azerbaidjan a fost desemnată țara care va prelua președinția BRAF în 2024.

 

Înființată în 2008, BRAF este o platformă de schimb de informații și experiență despre sectorul audiovizualului din regiunea Mării Negre ce promovează cooperarea și coordonarea între autoritățile de reglementare.

 

 

Serviciul comunicare și realții externe