Reprezentanții CA la cea de-a 58-a Reuniune EPRA la București

24.10.2023

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și membrul CA, Orest Dabija, au participat la cea de-a 58-a reuniune plenară a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA), organizată de Consiliul Național al Audiovizualului al României, la București, în perioada 19-20 octombrie 2023. La eveniment au fost reprezentați observatorii permanenți – Comisia Europeană, Consiliul Europei, Observatorul European al Audiovizualului și Grupul autorităților europene de reglementare în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale (ERGA).

 

Agenda reuniunii a cuprins teme precum mass-media și informațiile pentru interesul public, provocările mass-media pe piața digitală, independența instituțiilor publice, transparența proprietății media, viitorul difuzării de conținut.

 

 

Sesiunea plenară a fost dedicată schimbului de expertiză și de informații despre evoluții recente și viitoare ale domeniului audiovizualului între membrii EPRA, de asemenea prezentărilor ținute de observatorii permanenți. Membrii s-au pronunțat referitor la Strategia de dezvoltare a EPRA în perioada 2024-2026 și au participat la un sondaj în timp real de evaluare a strategiei curente și de evidențiere a principalelor puncte de reper pentru următorii trei ani.

 

Sesiunea tematică a abordat provocările instituțiilor media în era digitală și felul în care poate fi susținut interesul public în materie de media. S-a mai vorbit despre rolul instituțiilor de reglementare în contextul cooperării și dezvoltării societății, cadrul legal pentru asigurarea transparenței proprietății și modalitățile de a sprijini o piață media de încredere.

 

În cadrul ultimei sesiuni s-au discutat subiecte ce țin de noile modele de livrare a conținutului media. O masă rotundă a fost organizată între reprezentanții instituțiilor de reglementare, membrul CA, Orest Dabija, participând la un exercițiu tematic pe baza experienței olandeze legate de reglementarea activității de vlogging în raport cu reglementările europene și provocările legate de implementarea cadrului legislativ în zonele „gri” ale vlogging-ului.

 

La reuniunea EPRA din această toamnă au fost prezente 50 de delegații ale autorităților de reglementare din 44 de țări.

 

Cooperarea autorităților europene de reglementare este imperativă pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare a pieței audiovizualului, pentru protejarea libertății de exprimare a jurnaliștilor, în contextul dezvoltării rapide a unor noi tipuri de servicii și pe fondul diseminării tot mai acute a dezinformării în spațiul public.

 

EPRA a fost înființată în 1995 ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autoritățile europene de reglementare. Cu cei 28 de ani de experiență, EPRA este cea mai veche și cea mai mare rețea de autorități de reglementare a audiovizualului.