Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 26 ianuarie, în ședință publică. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a inițiat consultări publice pentru aprobarea Listei serviciilor media audiovizuale libere la retransmisiune și a Listei serviciilor media audiovizuale ,,must carry”.
Astfel, Consiliul Audiovizualului va recepționa, până la data de 10 februarie 2022, la adresa electronică e-mail: [email protected], propunerile cu privire la Lista serviciilor media audiovizuale libere la retransmisiune și a celor „must carry”, care se va aproba ulterior de autoritatea audiovizuală.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării unor furnizori de servicii media audiovizuale, urmare a autosesizării membrului Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, care s-a autosesizat asupra subiectului legat de bătaia care a avut loc la un club de noapte din Chișinău, cu implicarea unui vlogger din Republica Moldova. Consiliul Audiovizualului a monitorizat din oficiu furnizorii de servicii media naționali: „Moldova-1”, „Moldova-2” „Publika TV”, „Prime”, „CANAL 2”, „CANAL 3”, „Primul în Moldova”, „NTV Moldova”, „TVR Moldova”, „TV6”, „TV8”, „Jurnal TV” și „PRO TV CHIȘINĂU”, privind condițiile de difuzarea a acestui subiect și respectarea cerințelor legale în raport cu scenele violente și modul de prelucrare tehnică a acestora. Rezultatele monitorizării au atestat că posturile de televiziune „Primul în Moldova” și „NTV Moldova” nu au difuzat buletine de știri în perioada incidentului menționat mai sus, iar „Moldova-1”, „Moldova-2”, „TVR Moldova” și „Jurnal TV” nu au mediatizat subiectul. Despre vloggerul care a snopit în bătaie un tânăr în fața unui club de noapte din Chișinău au relatat posturile de televiziune „TV8”, „TV6”, „PRO TV CHIȘINĂU”, „CANAL 2”, „CANAL 3”, „Prime” și „Publika TV”. Pentru că au difuzat, în intervalul orar 6:00-23:00, producţii audiovizuale care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat, și nu au blurat imaginile șocante, posturile TV: „TV6”, „Canal 2”, „Prime” și „Publika TV” au fost sancționate cu amenzi de 10 000 de lei, iar „PRO TV CHIȘINĂU” și „Canal 3”, pentru încălcări repetate – cu amenzi de 15 000 de lei.
Consiliul Audiovizualului a reperfectat licența de emisie pentru postul de televiziune „CTC”, care și-a schimbat denumirea în „Cinema 1”, și a eliberat autorizație de retransmisiune, pentru următorul termen de activitate, pentru studioul de televiziune prin cablu „STUDIO AN-TV” din or. Anenii Noi.Membrii Consiliului au luat act de Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului în trimestrul IV al anului 2021, care se referă preponderent la activitățile fostei componențe a autorității.
La compartimentul Diverse, Consiliul Audiovizualului a venit cu o recomandare către furnizorii de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova ca, în contextul pandemiei COVID-19 și a agravării situației epidemiologice din țară, precum și a procesului național lent de vaccinare, să difuzeze după blocurile publicitare unul dintre următoarele mesaje de interes public:
a) Vaccinează-te împotriva COVID-19 pentru a te proteja de formele grave ale bolii și spitalizare. Mergi la oricare centru de vaccinare sau contactează medicul de familie.
b) Pentru a te proteja de COVID-19 poartă corect masca în transportul public, magazine și spații închise. Masca trebuie să acopere nasul și gura.
c) În contextul pandemiei, evită locurile aglomerate și cu risc sporit de infectare. Respectă măsurile de siguranță, protejează-te pe tine și pe cei dragi de infectare și posibilele urmări grave ale COVID-19. Mesajele de interes public vor fi difuzate alternativ pe parcursul unei zile, câte un mesaj inserat la sfârșitul unuia dintre blocurile publicitare din cadrul fiecărei ore date din intervalul orar 06:00-22:00.
Tot în cadrul Diverse, membrii Consiliului Audiovizualului au recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuali să se alăture Campaniei internaționale
#WeRemember, consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, prin mediatizarea evenimentelor organizate în perioada 24-30 ianuarie 2022 de către Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască și Comunitatea Romilor din Republica Moldova. O altă recomandare ce a vizat furnizorii de servicii media audiovizuale constă în faptul de a reda cu prudență și profesionalism mesajele care-i privesc pe copii, punând în prim-plan interesul superior al copilului, în contextul marcării
Zilei Nonviolenţei în Şcoală.La final, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în contextul situației de criză de securitate a Europei de Est, a făcut un apel către toți furnizorii de servicii media audiovizuale să se bazeze pe fapte verificate, să se abțină de la limbaj inflamator și să dea dovadă de maximă responsabilitate în elaborarea programelor audiovizuale. Totodată, președinta a reamintit distribuitorilor de servicii media că programele pe care le retransmit trebuie să respecte legislația Republicii Moldova și că este în sarcina lor să se asigure de acest fapt.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul