Telestar Media SRL, fondatoarea Canal 3, avertizată public pentru lipsa traducerii în limba română

21.11.2023

 

Fondatoarea Canal 3, Telestar Media SRL a fost avertizată public în ultimă ședință a Consiliului Audiovizualului pentru lipsa traducerii în limba română a programului „За гранью реального”. Controlul a fost inițiat ca urmare a petiției din partea Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent” (CJI).

 

Astfel, CJI a menționat că la 1, 2 și 3 octombrie 2023, Canal 3 a difuzat emisiunea „За гранью реального”, care nu a fost tradusă în limba română prin dublare, sonorizare și/sau subtitrare, precum prevede art. 19 alin (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA): Programele audiovizuale transmise în alte limbi sînt însoţite de traducere în limba română (dublare, sonorizare şi/sau subtitrare).”

 

Monitorizarea a constatat că emisiunea aparține unui producător din Federația Rusă și nu se încadrează în lista programelor locale, a emisiunilor de studiere a limbilor străine şi de valorificare a clipurilor muzicale, care conform art. 19 alin. (3) din CSMA, sunt scutite de obligativitatea dublării, subtitrării și/sau sonorizării.