TV-Găgăuzia a admis atac la persoană și discriminare față de jurnalistul Mihail Sirkeli în programul „Специальный репортаж”, fiind amendată cu 11000 lei

19.05.2023

Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat cu două amenzi în sumă de 11 000 lei pentru atac la persoană și discriminare în raport cu jurnalistul Mihail Sirkeli, dar și pentru lipsa de bună credință prin distorsionarea mesajului jurnalistului, în programul „Специальный репортаж” din 07 aprilie 2023.

 

Programul informativ „Специальный репортаж” s-a axat pe declarațiile jurnalistul portalului web „Nokta.md”, Mihail Sirkeli, din cadrul emisiunii „Cutia Neagră” difuzat de TV8 cu referire la competențele regiunii găgăzue în domeniul reglementării și securității spațiului informațional, precum și în cel al alegerilor.

 

Unul din protagoniștii programului, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov, a adus acuzații și insulte jurnalistului, inclusiv pentru că nu a luat atitudine față de ilegalitățile ce ar fi fost înfăptuite de instituțiile statului, fără a preciza despre ce anume ar fi vorba. Nici declarațiile lui Dumitru Constantinov referitor la războiul din Ucraina nu au avut un suport factologic – în opinia acestuia, principalii vinovați de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei fiind Occidentul, Franța și Germania, care nu au avut niciodată intenția de a rezolva conflictul pe cale pașnică, potrivit lui.

 

Programul „Специальный репортаж” a continuat cu declarațiile președintelui Centrului de Jurnalism Independent din Găgăuzia, Stepan Piron, care nu au avut tangență cu afirmațiile lui Mihail Sirkeli făcute la TV8. Piron a afirmat că jurnalistul nu este patriot, nu are educație și nu cunoaște istoria propriului popor.

 

Raportul de monitorizare al CA a constatat că declarațiile lui Mihail Sirkeli au avut un caracter neutru, nu au adus acuzații și nu s-au referit la necesitatea limitării competențelor regiunii, comentariile protagoniștilor distorsionând mesajul acestuia, cu o retorică bazată pe atac la persoană, incompetență profesională, lipsă de patriotism.

 

Programul nu a avut moderator și generic, iar expunerile intervievaților nu au fost echilibrate și nu a fost asigurată prezența unei surse alternative de informare care să permită consumatorilor de servicii media formarea unei opinii libere asupra subiectelor puse în discuție.

 

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a remarcat că declarațiile lui Mihail Sirkeli au fost deformate și reinterpretate, fiind folosite drept pretext pentru ca să se facă referire la un spectru foarte larg de subiecte. Un alt aspect regretabil este faptul că o persoană de rangul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei face uz de falsuri de tip deepfake ce nu sunt verificate deloc de reporter. Aneta Gonța consideră că este vorba de un linșaj mediatic, în reportaj fiind prezente elemente de discriminare, ofensă, hărțuire și chiar amenințare.

 

Președinta CA, Liliana Vițu, a remarcat că reportajul nu s-a bazat pe o reacție, așa cum au pretins autorii, ci pe solicitări de interviu, fiind vorba de responsabilitatea editorială a postului TV-Găgăuzia de a edita materialul, conform exigențelor legislației audiovizuale.

 

Astfel, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

Denumirea instituției, titularul de licențăObiectul sancțiuniiSancțiunea
Compania Publică „Găgăuziya Radio Televizionu”, fondatoarea serviciului media audiovizual de televiziune „TV-Găgăuzia”pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din CodAmendă de 6 000 lei
pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 13 alin. (6) lit. b) din CodAmendă de 5 000 lei

 

Amintim că pe 17 martie a.c. TV-Găgăuzia a fost sancționată cu avertizare publică pentru o știre ce-l viza, la fel, pe jurnalistul Mihail Sirkeli.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe