Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a participat la misiunea OIF de evaluare a luptei împotriva dezinformării în Armenia

29.05.2024

Vicepreședinta Consiliului Audiovizualului (CA), Aneta Gonța, a participat la misiunea Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) de evaluare a luptei împotriva dezinformării în Armenia și prezentarea experienței Republicii Moldova în acest sens, ce a avut loc la Erevan, în perioada 20 – 24 mai 2024.

 

Delegația misiunii a avut aproximativ 15 întrevederi cu reprezentanții instituțiilor publice, autorităților, ai societății civile sau ai lumii diplomatice prezenți în Republica Armenia, pentru a înțelege provocările pe care le are statul armean în raport cu amenințările dezordinii informaționale.

 

Discuțiile au scos în evidență lacune legislative care împiedică inițierea unor acțiuni ferme menite să diminueze amenințările răspândirii informațiilor distorsionate, precum și necesitatea sporirii nivelului de alfabetizare media și informațională a populației, pentru ca aceasta să poată face față mai ușor provocărilor.

 

Pentru contracararea dezinformării sunt esențiale acțiuni care promovează coeziunea socială și depășirea crizelor politice și geopolitice din regiune. Astfel, ajustarea cadrului legislativ la noile provocări, dar și multiplicarea inițiativelor de educație media și informațională ar fi cele mai importante necesități relevate de actorii participanți la misiunea de evaluare. Printre interlocutori s-au regăsit reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Armenia, Centrului pentru relații publice și informație, Comisiei pentru radio și televiziune, Ministerului Industriei și al tehnologiilor, Centrului pentru Inițiative Media, Comisiei Electorale Centrale, Centrului pentru libertatea informației, Clubului de presă, precum și ai unor organizații internaționale prezente în Armenia, sau ai unor instituții media.

 

Misiunea de evaluare a luptei împotriva dezinformării în Republica Armenia este similară celei pe care OIF a organizat-o în Republica Moldova acum doi ani, la inițiativa și invitația Consiliului Audiovizualului. De atunci, CA și OIF au organizat împreună mai multe instruiri pentru personalul autorițății de reglementare în domenii-cheie cum ar fi discursul instigator la ură, dezinformarea sau monitorizarea conținuturilor audiovizuale în context electoral. OIF continuă să sprijine Consiliul și în acest an, urmând să organizeze atât instruiri țintite pe alegeri, cât și un proces de consultanță permanentă, la necesitate, în perioada și campania electorale din acest an.

 

Poza: Comisia pentru radio și televiziune din Armenia