Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, în vizită la autoritatea de reglementare din Franța - ARCOM

14.12.2022

Vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, s-a aflat într-o vizită de lucru la autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale și digitale din Franța (ARCOM), la finele lunii noiembrie, unde a avut o întrevedere cu Președintele instituției, Roch-Olivier Maistre.

 

Misiunea în cadrul ARCOM a urmărit un schimb de practici și experiență în mai multe domenii-cheie ale activității autorităților de reglementare, cât și stabilirea sectoarelor pentru o colaborare ulterioară.

 

Discuția cu șeful autorității s-a axat pe mai multe subiecte de ordin managerial, cu accent pe viziunea asupra organizării și gestionării unei instituții de reglementare nevoită să se adapteze în permanență evoluțiilor de pe piața reglementată.

 

De asemenea, în cadrul discuțiilor cu membrii ARCOM, Carole Bienaimé-Besse și Benoît Loutrel, a fost abordată, în principal, Legea din 2018 contra manipulării informației, adoptată de Franța ce vizează campaniile electorale și domeniul online.

 

În același context, Lucile Petit, directoarea departamentului Platforme online, a explicat cum se aplică în Franța legea din 2018, specificând faptul că un număr limitat de platforme cad sub incidența legii și că ARCOM mizează pe responsabilizarea și auto-reglementarea platformelor online, iar mecanismul nu presupune, deocamdată, sancțiuni din partea autorității de reglementare.

 

De asemenea, dialoguri utile s-au produs cu Mélanie Benoit, șefă-adjunctă a departamentului Pluralism, drepturi și libertăți din cadrul Direcției protecția publicului, a pluralismului și a coeziunii sociale, precum și cu Manon Conan, șefa departamentului Educație pentru media. În primul caz a fost împărtășită experiența în ceea ce privește modalitatea de monitorizare, analiză și, după caz, sancționare a furnizorilor care încalcă principiul pluralismului de idei și opinii, și pe cel al informării corecte în conținuturile audiovizuale, iar în cel de-al doilea – colega din Franța a argumentat importanța pentru ARCOM a componentei de educație pentru media, enumerând acțiunile pe care le face autoritatea pentru a se implica în acest proces, actorii participanți și felul în care aceștia comunică și colaborează.

 

Nu în ultimul rând, în cadrul întrevederii cu Isabelle Mariani, responsabilă pentru relațiile internaționale în cadrul ARCOM, s-a discutat despre viitoarele colaborări dintre ARCOM și CA.

 

Sursa foto: Arcom.fr