Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, la o nouă reuniune a Biroului Comitetului Director pentru mass-media și societatea informațională al Consiliului Europei

19.04.2023

Pe 13 aprilie 2023 a avut loc cea de-a 24-a reuniune a Biroului Comitetului Director pentru mass-media și societatea informațională al Consiliului Europei la care a participat, în calitate de membră, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța.

 

Membrii Biroului au pus în discuție mai multe subiecte actuale pentru activitatea forului internațional, în vederea pregătirii sesiunii plenare a Comitetului, care va avea loc în perioada 14-16 iunie la Strasbourg.

 

Astfel, discuțiile s-au axat pe câteva direcții, inclusiv:

– analiza chestionarelor expediate anterior Statelor membre ale Consiliului Europei (CoE) privind protecția jurnaliștilor și a altor actori media, precum și privind rolul și responsabilitățile intermediarilor de internet;

– oportunitatea revizuirii Convenției Europene privind Televiziunea Transfrontalieră;

– documentele în curs de elaborare ale celor 3 comitete de experți din cadrul structurii, sau evoluțiile în domeniul libertății de exprimare în diferite State membre.

 

O atenție sporită a fost acordată Campaniei privind protecția jurnaliștilor. Aceasta va fi lansată de CoE în octombrie curent sub auspiciile președinției Letoniei a Comitetului de Miniștri. Campania presupune desemnarea unui reprezentant național care să intermedieze comunicarea Statului membru cu Secretariatul Comitetului Director pentru mass-media și societatea informațională, crearea unui Consiliu Național care să gestioneze activitățile campaniei, precum și elaborarea unui plan de acțiuni de țară care să prevadă în detaliu abordarea Statelor membre vis-à-vis de măsurile ce trebuie luate pentru a proteja cât mai eficient jurnaliștii și munca acestora. Campania urmează să se desfășoare până în anul 2027.

 

În cadrul celei de-a 22-a reuniuni plenare a Comitetului în decembrie 2022, la Strasbourg, Franța, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a fost aleasă membră a Biroului Comitetului director pentru mass-media și societatea informațională al CoE.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe