Vizita de lucru a CA în Țările Baltice
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA), în perioada 26-30 septembrie, au efectuat o vizită în Țările Baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Scopul vizitei a fost sporirea colaborării dintre CA și autoritățile de reglementare a conținutului audiovizual din statele respective.
În zilele de 26 și 27 septembrie membrii și angajații CA s-au aflat în Talin, Estonia în vizită la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Audiovizualului și al Comunicațiilor Electronice (Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet). Discuțiile au vizat teme precum reglementarea serviciilor media, dezinformarea și educația mediatică. De asemenea, reprezentanții ambelor țări au împărtășit practici privind limitarea accesului la mass-media care incită la furie și război.
În ziua următoare delegația CA a fost invitată în Saeima letonă la inițiativa vice-președintei parlamentului, Inese Lībiņa-Egnere. S-au purtat discuții despre măsurile de securizare ale spațiilor audiovizuale naționale prin susținerea producției de programe locale, a celor în limba de stat și promovarea educației mediatice.
Data de 29 septembrie a fost marcată de discuția cu reprezentanții Consiliului național al mass-mediei electronice (NEPLP) din Riga, unde a fost prezentată situația din domeniul audiovizual leton, piața de publicitate și tendințele privind audiențele. Reglementarea conținuturilor care constituie dezinformare s-a regăsit, la fel, printre temele examinate. La finalul vizitei, am mers la postul TV24 care produce zilnic, în direct, peste 8 ore de programe proprii și are o activitate de succes în online.
Săptămâna s-a încheiat la Vilnus, Lituania la Comisia lituaniană de radio și televiziune (LRTK), unde s-a abordat tema despre legislația la nivelul Uniunii Europene, în special despre proiectul Legii europene privind libertatea presei (European Media Freedom Act), publicat recent de Comisia Europeană. Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a menționat că, în contextul statutului obținut de Republica Moldova de țară candidat la aderare la Uniunea Europeană, experiența LRTK este valoroasă pentru CA. Printre alte subiecte abordate în cadrul întrevederii, au fost responsabilitățile instituții lituaniene de reglementare, procedura de justificare și luare a deciziilor, dezinformarea la TV și în online.