Vocea Basarabiei TV amendată cu 7 000 lei pentru difuzarea publicității mascate în știri

15.05.2023

Consiliul Audiovizualului a decis, în ultima sa ședință publică, să sancționeze postul „Vocea Basarabiei TV” cu 7 000 lei pentru că a difuzat, în buletinul de știri din 3 aprilie 2023, un reportaj cu titlul „Au plantat copaci pentru viitor ecologic”, care reprezintă o comunicare audiovizuală cu conținut comercial mascat. Controlul a fost efectuat în baza petiției din partea Asociației Obștești „Centrul pentru Jurnalism Independent”.

 

Deși subiectul reportajului din buletinul „Știrile zilei prezentate de Sandu Scobioală” pare a fi despre promovarea mediului ecologic, pe parcursul materialului jurnalistic au fost prezentate elemente de promovare a proiectului „Satul German”.

 

La începutul reportajului prezentatoarea vorbește despre campania echipei „Satul German” de înverzirea a complexului rezidențial, cu specificarea că organizatorii intenționează să fortifice relațiile dintre viitorii locatari. În reportaj mai apare și panoul publicitar „Satul German” cu semne de identificare ale acestuia (denumire, simbolul grafic și slogan). În același timp, o parte din participanți, printre care viitori locatari și președinta A.O. „Hai Moldova”, au vorbit în fața panoului cu semne distinctive ale proiectului. În știre apare și dezvoltatorul proiectului „Satul German”, Ceslav Cuhrii. Astfel, materialul reflectat în acest reportaj poate fi catalogat drept comunicare comercială cu conținut mascat a proiectului imobiliar „Satul German”.

 

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), materialele în scop publicitar trebuie marcate distinct și prezentate astfel încât să nu poată fi confundate cu cele jurnalistice. Prin urmare, membrii CA au constat încălcarea art. 63 alin. (4) lit. a) din CSMA.

 

 

Serviciul comunicare și relații externe