Zece autorități de reglementare a audiovizualului au discutat în Moldova despre pluralismul mass-media și libertatea de exprimare
Reprezentanți a zece autorități naționale de reglementare în domeniul audiovizualului s-au reunit în Republica Moldova, pe 4 și 5 septembrie a.c., pentru a pune în discuție mai multe subiecte legate de pluralismul mass-media.
Participanți din Bosnia și Herțegovina, Estonia, Irlanda, Letonia, Lituania, Moldova, Macedonia de Nord, România, Ucraina și Marea Britanie au vorbit despre combaterea dezinformării, alfabetizarea informațională și educația media, transparența proprietății mass-media, armonizarea legislației naționale cu cea europeană, reglementarea activității blogger-ilor și influencer-ilor, introducerea soluțiilor bazate pe inteligența artificială în activitatea autorităților de reglementare.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a moderat două sesiuni de discuții, dedicate contracarării dezordinii informaționale și inițiativelor de alfabetizare media. În cadrul primului atelier, consultanta din cadrul Consiliului Europei, Salla Nazarenko; reprezentanta Comisiei pentru media din Irlanda, Maria Donde; reprezentantul Oficiului pentru comunicații din Regatul Unit al Marii Britanii, Ali-Abbas Ali, și președinta Consiliului Național pentru Televiziune și Radio din Ucraina, Olha Herasymiuk, și-au prezentat activitățile desfășurate la nivel național, în vederea diminuării efectelor fenomenului dezinformării și descurajării tentativelor de propagare a mesajelor susceptibile de a constitui un pericol pentru securitatea spațiului audiovizual național. La capitolul educației media și informaționale, experta Consiliului Europei, Martina Chapman, reprezentantele autorităților din Bosnia și Herțegovina, Lea Čengić; Estonia, Helen Rohtla; Irlanda, Maria Donde; Letonia, Mara Madara Luse, și reprezentantul Regatul Unit al Marii Britanii, Ali-Abbas Ali, au vorbit despre importanța alfabetizării mediatice în procesul sporirii rezilienței societății în fața pericolelor războiului informațional, precum și despre necesitatea cultivării în rândul cetățenilor a gândirii critice și a competențelor de selectare a surselor de informare veridice. Cu acest prilej, Aneta Gonța a vorbit despre apropiata lansarea a Strategiei CA în domeniul alfabetizării media și informaționale, elaborată cu susținerea Consiliului Europei.
Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a moderat discuțiile despre transparența proprietății media cu participarea reprezentantelor din Estonia, Helen Rohtla; Irlanda, Maria Donde; Regatul Unit al Marii Britanii, Rowena Burke; reprezentantului din Macedonia de Nord, Vladimir Gjorgjieski, dar și cea a co-fondatoarei Ziarului de Gardă, Alina Radu. Aceștia s-au referit la importanța transparenței surselor de finanțare a instituțiilor media în demersul de creștere a încrederii societății în activitatea presei, precum și a mecanismelor de identificare a beneficiarilor finali în ce privește deținerea unei proprietăți în domeniul mass-media. O altă sesiune a abordat reglementarea serviciilor ne-lineare și oportunitatea reglementării activității blogger-ilor și influencer-irilor, dar și necesitatea cooperării dintre autoritățile de reglementare pe subiecte ce țin de libertatea de exprimare și căile de asigurare ale acesteia.
O prezență importantă la reuniune a fost și cea a experților Asociației Presei Electronice. Ion Bunduchi a vorbit despre gradul de conformitate a legislației audiovizuale naționale cu cea existentă la nivel european, dar și despre măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea unei alinieri cât mai proxime a cadrului legal autohton la noile cerințe stabilite în spațiul comunitar în ce privește reglementarea sectorului mass-media.
Evenimentul a marcat, în particular, finalul unei serii de activități, desfășurate pe parcursul a doi ani, destinate consolidării capacităților instituționale ale CA, prin intermediul unei cooperări de tip peer-support, realizată cu susținerea autorității de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie, Oficiul pentru comunicații Ofcom.
Întrunirea cu tema ”Alinierea practicilor de reglementare pentru un ecosistem media robust” a fost co-organizată de Consiliul Audiovizualului (CA) și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău (CoE), și s-a desfășurat în cadrul Proiectului Consiliului Europei Sprijin pentru pluralismul media și libertatea de exprimare în Republica Moldova.